Met steeds heter wordende zomers wereldwijd, is het belangrijker dan ooit om aandacht te besteden aan hoe de hitte je auto kan beïnvloeden. Extreme temperaturen kunnen niet alleen ongemakkelijk zijn voor inzittenden, maar ook ernstige schade toebrengen aan verschillende onderdelen van je voertuig. In deze blog  bespreken we de effecten van hoge temperaturen en geven we praktische tips om schade te voorkomen.

Hoe hitte je auto beïnvloedt

 1. Oververhitting van de motor
  Bij hoge temperaturen moet je motor harder werken om koel te blijven. Dit verhoogt het risico op oververhitting, wat kan leiden tot ernstige motorproblemen en dure reparaties.
 2. Problemen met de accu
  Hitte kan ervoor zorgen dat de vloeistoffen in de accu verdampen, waardoor de levensduur van de accu wordt verkort. Dit kan leiden tot startproblemen, vooral op de heetste dagen.
 3. Verslechtering van de banden
  Hogere temperaturen kunnen de druk in je banden verhogen, wat de kans op een klapband vergroot. Daarnaast kunnen de hitte en het hete wegdek de slijtage van de banden versnellen.
 4. Verminderde remprestaties
  Remmen kunnen minder effectief worden als gevolg van hitte, vooral als ze al intensief gebruikt zijn. Dit kan de remweg verlengen en de veiligheid in gevaar brengen.
 5. Uitdroging van vloeistoffen
  Hitte versnelt de verdamping van essentiële vloeistoffen zoals koelvloeistof, motorolie en remvloeistof. Dit kan leiden tot inefficiënte werking van de betreffende systemen.

Hoe je schade door hitte kunt voorkomen

 1. Controleer de radiateur en het koelsysteem
  Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om oververhitting te voorkomen, is het controleren van je radiateur en het gehele koelsysteem. Zorg ervoor dat de radiateur schoon is en vrij van vuil. Controleer de koelvloeistof regelmatig en vul deze bij indien nodig. Een goed functionerende radiateur helpt om de motor koel te houden, zelfs tijdens de heetste dagen. Is de radiateur aan vervanging toe? Bestel eenvoudig een radiateur bij Bogijn Car Parts.
 2. Inspecteer de accu
  Laat je accu regelmatig controleren, vooral tijdens de zomermaanden. Zorg ervoor dat de accupolen schoon zijn en dat de accu goed vast zit. Vervang de accu als deze tekenen van slijtage vertoont.
 3. Controleer de bandenspanning
  Controleer de bandenspanning regelmatig, want hitte kan de druk verhogen. Zorg ervoor dat de banden op de juiste spanning zijn om het risico op een klapband te verminderen. Vergeet niet om ook de reserveband te controleren.
 4. Onderhoud de remmen
  Laat je remmen controleren en onderhouden. Zorg ervoor dat de remvloeistof op het juiste niveau is en dat de remblokken in goede staat zijn. Dit kan helpen om de remprestaties optimaal te houden, zelfs bij hoge temperaturen.
 5. Vul vloeistoffen bij
  Controleer alle essentiële vloeistoffen, zoals koelvloeistof, motorolie en remvloeistof, en vul deze bij indien nodig. Regelmatig onderhoud kan helpen om de efficiëntie van je auto te behouden en schade door hitte te voorkomen.

Extra tips voor zomerse ritten

Probeer je auto in de schaduw te parkeren om de interieurtemperatuur laag te houden en overmatige hitte op de motor te verminderen. Daarnaast is het verstandig om een zonnescherm aan de binnenkant van je voorruit te plaatsen. Dit helpt niet alleen om de binnentemperatuur te verlagen, maar beschermt ook het interieur tegen schadelijke UV-stralen. Voordat je instapt, kun je het beste even de ramen open laten. Hierdoor kan de hete lucht ontsnappen, wat helpt om de temperatuur binnenin snel te verlagen. Verder is het belangrijk om agressief rijden te vermijden. Dit kan namelijk de motor extra belasten en de kans op oververhitting vergroten.